Åbo Nations logo

ÅBO NATION

Ny medlem

Bli medlem – bli aboens!

Vem är då jag som vill gå med i nationen?

Jo, du är en studerande vid ett universitet, en högskola eller en yrkeshögskola i Helsingforsregionen, som är hemma från Åbo, Åboland, Åland, Björneborg, Västra Nyland eller Tammerfors.

Du kan också vara en dito studerande som har dina rötter i någon av dessa regioner, men själv haft oturen att födas i exempelvis Nyland, Österbotten eller utomlands.

Eller också är du en dito studerande som struntar fullständigt i det som nämnts ovan, men insett det faktum att Åbo Nation är nationen som gäller!

Men hur blir jag medlem då?

Nationsavgiften

Se först till att betala medlemsavgiften på 12 euro (alternativt 6 euro för en termin), antingen i samband med att du betalar studentkårsavgift till Helsingfors universitet, eller direkt på nationens konto IBAN FI54 6601 0001 0628 84 med din epostadress som meddelande. Om du studerar vid Helsingfors universitet lägg även till “UNI” i meddelandefältet.

Du kan även komma till Nypolen och betala kontant under våra programkvällar.

Infomailet

Infomailet kommer ut en gång i veckan och innehåller bland annat information om kommande program. Om du vill prenumerera på infomailet bör du fylla i din epostadress via denna länk.

Nationsmötet

Nationens högsta beslutande organ är nationsmötet, som sammanträder varje månad och där alla nationsmedlemmar får delta. Det är nationsmötet som i slutändan beslutar om och bekräftar ditt medlemskap. Du är alltså inte fullvärdig medlem innan nationsmötet har godkänt dig, så dyk upp så fort du har chansen och utbrist med klar stämma: “Jag vill bli aboens!”

Alla medlemmar har yttranderätt och rösträtt vid nationsmötet, som leds av inspektor eller kurator. Det låter kanske högtidligt, men i praktiken handlar det om att göra det så trivsamt för medlemmarna som möjligt. Som fullvärdig medlem – aboens, eller civis – är du sedan med om att påverka och bestämma om allt som berör nationens verksamhet. Du kanske har förslag på vilket band eller vilken DJ som skall uppträda på Halloween, vem som skall bo i nationens bostäder, vilket tema dam- eller herrmiddagen skall ha, vad som skall diskuteras runt Långa bordet eller vem som åker på de ständigt återkommande resorna till Lund och Uppsala. Och det är bara början.

Matrikeln & klistermärket

Sist men inte minst: skriv in dig i nationens matrikel och få ett nationsklistermärke för ditt studiekort. Detta gör du bäst i samband med nationsmötet eller någon annan onsdagskväll när du ser att det lyser på Nypolen. Din tutor eller någon från styrelsen hjälper dig med inskrivningen i registret och matrikeln och ger dig klistermärket, som är en bekräftelse på ditt medlemskap. Klistermärket fungerar bland annat som VIP-kort vid andra nationer.

Gulisintagningen

Glöm inte gulisintagningen i början av hösten. Det finns de som så lämpligt har haft förhinder sitt första år och trott att de går säkra, men ack nej! Då får de specialuppdrag på gulnäbbsintagningen nästa år istället! Vår gulnäbbsintagning lever dock inte upp till de våldsamma rykten om intagningar som går runt på stan – vi tar ju hand om våra medlemmar, och intagningen är snarare ett tillfälle att bli bekant med folk och se hur man trivs med aboensiska aktiviteter.

Nationsbandet

Den aktiva gulnäbben, som i början kallas bean, blir en fullfjädrad aboens – civis – när han eller hon får bära nationens färger, det vill säga nationsbandet. Nationsband delas ut i samband med firandet av självständighetsdagen, då aboenserna samlas för smörgåstårta och skumvin på Nypolen, för att senare under eftermiddagen delta i studenternas fackeltåg.

bostäder Bostäder
underföreningar Underföreningar
fester Fester
vännationer Vännationer
historia Historia
styrelse Styrelse