Åbo Nations logo

ÅBO NATION

Representation

REPRESENTATION

Vill du representera nationen på andras fester?

Följ då aktivt med infomailen och inbjudningarna som skickas via nationens infolista.

Om att gå på fina fester

Hur ska jag klä mig?

Högtidsklädsel eller högtidsdräkt

Högtidsklädsel, högtidsdräkt, festdräkt osv. betyder frack för herrar och hellång klänning för damer. Uniform och folkdräkt räknas också som högtidsdräkt, men står det “frack” på inbjudan är det just frack och aftonklänning som gäller.

Den som klär sig i frack bär:

• frackrocken

• frackbyxorna, som har två smala ränder längs med benens yttersida och som inte är uppvikta

• vit frackskjorta med vita pärlknappar, små snibbar på kragen och stärkt bröst

• vit väst eller vit gördel (“cummerbund”); västen ska sitta så lågt att byxlinningen inte syns

• vit fluga

• näsduken i bröstfickan, men den skall inte vara “toppig” utan sticka ut ur bröstfickan i form av en smal rektangel; näsduk bärs dock inte tillsammans med prenikor eller blomma

• lackskor eller åtminstone festliga svarta skor och svarta tunna strumpor

• vita handskar är praktiska speciellt under dansen, eftersom damens bara axel eller rygg inte skall få beröras med bara handen…

Några frack-no-nos är färgad fluga, färgad gördel och färgad väst, skjorta med veck eller krås, bälte (använd hängslen om det behövs) och armbandsur (använd fickur).

Svart väst används främst på högtidligheter under dagtid, t.ex. promotioner, eller mycket sällsynt på kvällstid i herrsällskap. Förr användes svart väst också till begravning, men nu är det sällan man bär högtidsdräkt på begravningar. Vissa säger att vit näsduk och lackskor inte bärs till svart väst, andra att också fluga och knappar bör vara svarta om västen är svart — praxis varierar, säkert delvis för att det är så sällan den svarta västen bärs.

Frackrocken kastas inte på samma sätt som en kavaj tas av när festen kommit igång.

Damens aftonklänning är lång minst till fotknölarna och gjort av festligt material. Helst skall den vara ärmlös eller urringad, men också en kortärmad, långärmad eller mindre urringad klänning duger. Damer som fungerar som marskalk använder en kort jacka eller bolero över klänningen. Före klockan 18 skall inte heller andra damer visa bara axlar, utan kan täcka dem med t.ex. en sjal.

• Väskan är liten och festlig och har korta “handtag”, inte axelrem. Väskan förvaras under inga omständigheter på bordet under middagen.

• Handskar bärs under välkomstdrink, hälsningar och dans, men INTE under middagen. Ringar bärs under och armband ovanpå handskarna.

• Skorna skall helst ha tå och häl, dvs. sandaler hör egentligen inte till högtidsdräkten, men det här är kanske den regel om klädseln som bryts mest och oftast.

• Håret bör vara uppsatt, dvs. inte falla fritt, men denna regel är också en sådan som många struntar i eller inte känner till.

Damers klädsel till frack med svart väst är en mörk eller diskret långklänning som inte är urringad. Axlarna bör vara täckta. En klänning med lång ärm fungerar bra i dessa sammanhang.

Som ytterplagg ger en cape garanterat pluspoäng för herrar, och är inte dum för damer heller. Annars är det bäst med en längre, mörk kappa. Vindtygsjackan och den slitna läderjackan ser oundvikligen tragikomiska ut över fracken eller silkesfållen. Damer bär inte hatt till aftonklänning (undantagen är studentmössa och doktorshatt), men kan använda t.ex. scarf för att skyla skulten. För herrar är cyliderhatt är det klassiska valet, men också andra mer diskreta högtidshuvudbonader går bra. Med fracken passar en vit halsduk bäst.

För både herrar och damer gäller att armbandsur inte bärs med högtidsklädsel. Herrar kan ha fickur, och damer kan ha en klocka eller sin tysta mobiltelefon i väskan.

Det går att hitta en frack för ett rätt förmånligt pris. Uthyrningsfirmor säljer ofta bort frackar som varit i bruk en tid, och ibland kan man göra fynd i säljes-spalterna i tidningar. Om en ny frack kostar ca 600 euro, kan 300 anses vara ett bra pris för en begagnad frack. Kom ihåg att fracken kan användas på alla frackfester tills du inte ryms i den längre, och därefter kan den användas av någon annan — en bra frack håller mycket länge! Det går också att skaffa nya (eller använda) “delar” till fracken.

Uthyrningsfirmor för frack och långklänning finns det gott om, och många ger studentrabatt — fråga först, så betalar du inte i onödan!

Mörk kostym

Alla vet att en frack inte är billig ens att hyra, och därför har det blivit vanligare att också mörk kostym nämns som alternativ klädsel. Det är också sällan, åtminstone i studentikosa sammanhang, ett enormt etikettsbrott att dyka opp i mörk kostym även om den inte står nämnd i inbjudan.

Mörk kostym betyder snyggaste mörka kostymen (mörkblå, mörkgrå eller svart) med vit skjorta, diskret sidenslips eller fluga, svarta tunna strumpor och fina skor. Det går bra att använda väst. (På sommaren kan den mörka kostymen vara en ljus kostym av fint tyg, men använder man mörk kostym som substitut för frack ska kostymen alltid vara mörk.)

Mörk kostym för damer (damens klädsel följer herrens och nämns därför inte skilt) betyder en lite mindre gala-aktig, ankellång eller halvlång (men inte golvlång) klänning med täckta axlar. På lite mindre formella tillställningar kan damen använda en elegant kvällsfin byx- eller kjoldräkt.

Smoking

Smoking är ytterst sällsynt i akademiska kretsar, men betyder smoking för herrar (smokingkavaj, -byxa, -skjorta eller frackskjorta, svart eller färgad fluga, samt maggördel i samma färg som flugan) och fin kort eller lång klänning för damer, återigen snäppet mindre festlig än högtidsdräkten. Smoking ersätter inte frack — välj mörk kostym istället.

Kavaj

Låt oss också nämna kavaj när vi en gång är i farten, trots att den inte är aktuell i sammanhanget akademiska fina fester. Kavaj betyder enligt traditionen mörk kostym, men idag används kavaj mest i avseendet kostym i andra färger eller udda kavaj/elegant blazer tillsammans med slips eller fluga och snygga byxor — inte jeans eller chinos. Damer bär kortare kjoldräkt, byxdräkt eller klänning med täckta axlar, ev. med tillhörande kavaj eller bolero. Lång klänning kan också gå bra, men ingen hellång festlig aftonklänning.

Hur använder man nationsbandet?

Åbo nation delar ut nationsband endast två gånger om året: på självständighetsdagen samt på årsfestsillisen. Missar du självständighetsdagen är du alltså utan på årsfesten, men belönas när du energisk och med festhumör dyker opp till sillisen.

Herrar bär nationsbandet under frackrocken från höger axel till vänster höft, så att det löper mellan knapparna. Bandet fästs t.ex. med säkerhetsnålar i skjortan för att inte vridas. Till mörk kostym gör man på samma sätt: en bit band går över skjortbröstet och över slipsen men under kavajen, från höger axel mot vänster höft. Bandet kan också bäras långt över frackrocken eller kavajen.

Damer bär nationsbandet antingen långt, från vänster axel till höger höft, eller kort, som rosett nära hjärtat. Kom ihåg att bandet inte får röra vid bar hud!

En tumregel för både damer och herrar är att man bär det egna bandet samt helst högst två andra band. Om man har ett studentkårsband bärs det överst, annars bärs det egna bandet överst. För damer betyder det att antingen studentkårsbandet eller det egna nationsbandet är det långa vid vilket andra band fästs, alternativt den översta rosetten.

Sammanslutningarna har ofta egna regler för hur deras band får användas, och ett band som ges som gåva åtföljs inte alltid av rätten att bära bandet. Om du fått ett band på mer informell väg och är osäker på om du har rätt att bära bandet kan du bära det där det inte syns, t.ex. innanför frackrocken eller i underkjolen. Naturligtvis kan du också fråga personen som gav dig bandet för att vara säker. Regeln är dock att man alltid bär det egna bandet ovanför bandet från en organisation man inte är medlem i. Nations- eller kårbandet är dock alltid något som skall behandlas med viss vördnad — halare och band hör absolut inte ihop! Använder man band på halare kan man förlora sitt nationsmedlemskap.

Hur ska jag uppföra mig?

Det viktigaste är att du är lyhörd och uppmärksam. Vissa årsfester kan vara mycket högtidliga och stela, andra är informella och rätt vilda. Nationernas fester är ofta av det mer högstämda slaget, medan mindre föreningars fester kan vara friare. Kom bara ihåg att om du inte ordnar festen så är du gäst, och tar seden dit du kommer. Var alltså försiktig med att ta in sånger, fälla kommentarer under tal, gå på konferens och så vidare. Särskilt diskret skall man vara så länge Finlands flagga finns i rummet — det händer att man inte ens sjunger Helan eller annat hedniskt raj-raj förrän flaggan tågat ut.

Saker att komma ihåg:

Respekt

När du hittat din plats vid bordet väntar du tills honnörsbordet börjar sätta sig, och först därefter är det din tur att sitta. Honnörsbordet är det bord där alla big shots sitter, och oftast det bord som har högst medelålder.

När någon ber om ordet har man i princip högst tre ord på sig att avsluta samtalet; förslagsvis “Vi”, “fortsätter” och “sedan”. Sedan riktar man sin uppmärksamhet mot den som bett om ordet, och ignorerar sitt eventuellt mindre artiga bordsällskap.

Under alla sorters framträdanden (tal, musik, stipendieutdelningar etc.) är det synnerligen oartigt äta, tala med sitt bordssällskap, eller komma spatserande in från konferensen (för att inte tala om att spatsera ut ur salen). Däremot är det fritt fram att se ut som att man lyssnar, men egentligen sitta försjunken i epistemologiska funderingar. När någon har ordet sitter man alltså stilla och så tyst som möjligt, och är man utanför salen väntar man tills talet eller framförandet är slut innan man går in igen.

Bordskavaljeren

Du är en mycket viktig figur för den dam som sitter till höger om dig. Hon är nämligen fullkomligt hjälplös och mycket fragil, så du ska naturligtvis hjälpa henne på alla sätt du kan. Gör ditt bästa för att hitta henne före middagen börjar (även om du inte vet vem hon är; fråga t.ex. marskalken), så att du kan eskortera henne till bordet. (Du går på hennes vänstra sida och bjuder henne din högerarm, på vilken hon vilar sin vänstra hand.) Hjälp henne sätta sig före du sätter dig. Känns det klumpigt att hålla ut och skjuta in stolen, och hon verkar klara sig själv, kan du låta bli, men sätt dig åtminstone inte förrän hon har satt sig.

Underhåll din bordsdam under middagen med lätt och vänlig konversation — din bordsdam är din bordsdam även om pinglan mitt emot dig är en riktig tiopoängare. Man skall förstås också tala med andra kring bordet, men bordsdamen är ditt huvudsakliga ansvar. Om du har råd och hon accepterar får du mycket gärna bjuda henne på något att dricka. Var lyhörd: när hon verkar vara på väg att lämna bordet, hoppar du opp kvickt som tanken och hjälper henne med stolen. Lämnar du bordet utan henne ursäktar du dig först, och lämnar ni bordet tillsammans eskorterar du henne ut ur rummet.

Den första dansen är alltid din bordsdams. Efter en dans lämnar du inte henne vind för våg och rusar efter nästa dam, utan eskorterar henne till hennes kavaljer för följande dans.

Och självklart ger du henne tillgång till din plunta…

Bordsdamen

Du är kvällens blomma för din bordskavaljer (som är herren till vänster om dig). Du ler vackert, skrattar åt hans skämt och konverserar vänligt med honom. Man skall förstås också tala med andra kring bordet, men bordskavaljeren är just din bordskavaljer och därmed ditt huvudsakliga sällskap. Du är absolut inte tvungen att acceptera om han vill bjuda dig på en snaps till. Däremot kan du om du vill göra honom glad och överraskad genom att bjuda honom på en extra dricka.

Den första dansen dansar du alltid med din bordskavaljer.

Enligt etikettsreglerna är ju du en svag och osjälvständig varelse som inte kan sätta sig eller gå ut ur rummet själv, men i verkligheten är det ont om exemplariska bordsherrar, så du får klara dig bäst du kan. Verkar bordsherren ointresserad av att vara gentleman gör du bäst i att konversera med ditt övriga bordssällskap i stället. Sist och slutligen är det på ditt eget ansvar att ha roligt.

Kom ihåg att ta av dig handskarna före maten och att handväskan inte får förvaras på bordet!

Att gå på konferens

Konferens betyder att man lämnar bankettsalen för att samlas i små eller större grupper en stund. Konferensen inbegriper ofta nyttjandet av pluntor, och ibland också sång, särskilt om man konfererar på muggen.

Regeln är dock att man inte stiger opp från middagsbordet förrän efter huvudrätten. Detta gäller också mer “legitima” orsaker, men är det panik kan man vara så diskret som möjligt, hitta ett tillfälle mellan sånger och tal osv. och ursäkta sig för sitt bordssällskap. Efter huvudrätten är det alltså fritt fram att stiga opp — återigen mellan talen och sångerna, och återigen på ett diskret sätt, med ursäkter riktade till bordssällskapet. Här tar man alltså inte modell av en icke vid namn nämnd studentförening, vars medlemmar har för vana att vifta med servietterna ovanför huvudet och hojta “Konferens, konferens, konferens” när de lämnar bordet på en årsfest.

Dansen

Den första dansen dansar man alltid med sin bordskavaljer eller -dam.

“En dans” betyder egentligen två, dvs. man dansar alltid två danser i rad med den man bjudit upp eller blivit uppbjuden av. Ofta dansas en specifik dans åtföljd av en vanlig vals.

Finns det ett danskort är det fritt fram att hitta danssällskap och be dem skriva sitt namn på danskortet vid en ledig dans, annars får man ragga bäst man kan under själva danserna.

Efter sin dans leder kavaljeren sin dam till hennes nästa kavaljer, för hon kan ju inte lämnas ensam mitt på dansgolvet.

Representation

Är du gäst och representerar din nation framför du en hälsning i något skede av kvällen. Ofta sker detta under ett tillfälle före själva supén, t.ex. under solenn akt, så det gäller att lusläsa inbjudan och försäkra dig om att du är på plats när det är dags. I hälsningen brukar man tacka för inbjudan och gratulera värdnationen eller -föreningen med anledning av jubileet.

Dessutom har man med sig en gåva, som man gärna får motivera med åsnebrygga efter åsnebrygga, eller till och med med en helt legitim orsak. Gåvor i flytande form är alltid välkomna, men mer genomtänkta gåvor kommer värdarna ihåg längre. Och självklart kommer du ihåg att bära ditt nationsband när du representerar.

OBS! Små men viktiga saker att komma ihåg

Man klappar inte efter Talet till fosterlandet, Talet till de döda o.dyl.

Sillfrukosten?

Också sillfrukostar varierar mellan kostymklädda, lugna tillställningar och halarpyntade, vilda matfighter. En nationsjubileumssillis kan faktiskt vara en snygg historia med klädsel av typ casual but smart. Kolla t.ex. med årsfestmarskalken eller någon annan “inföding” som vet hur det brukar vara. Däremot är det aldrig fel att gå på sillfrukost i långklänning eller frack, även om dessa är smått skrynkliga — detta är kännetecknet för de mest rutinerade festarna.

Hursomhelst lönar det sig att dyka opp på sillfrukosten, eftersom det händer att värdarna delar ut gåvor åt sina gäster, t.ex. sångböcker och nationsband. Återigen gäller det att känna sig för och ta seden dit man kommer, dvs. är sångerna av det mindre snuskiga slaget är det nog bäst att inte ta in “Balladen om Theobald Thor”. Men åtminstone på mer avslappnade tillställningar kan sillisen bli en tjohejsan historia med rätt mycket dricka och hejdundrande samvaro i många timmar. Lambo tas inte sällan på sillfrukosten.

Små tips

Alla:

Ha med dig din sångbok och en penna för att samla upp små skriverier från alla trevliga människor du träffar.

Damer:

Det brukar inte vara lyckat att bättra på sminket efter middagen. Tro mig. Lite puder och läppstift kan ännu gå, men ögonskugga och rouge — nej. Snaps och färgkänsla bara inte går ihop.

Hoptotat av Sara Estlander

Källor

Corneliusson, Marie & von Porat, Anna (1994): Ouppfostrade tonåringars etikettbok. Stockholm: Fischer & co.

Metso, Tiina (1999): Juhlaopas. Helsingfors universitets studentkår.

www.hut.fi/~jkrooks/arsfest/tips.htm, mars 2003

bostäder Bostäder
underföreningar Underföreningar
fester Fester
vännationer Vännationer
historia Historia
styrelse Styrelse